МОЖНА ПОСІВАТИ ????

2021-01-14

Свято Старого Нового року виникло через зміну літочислень. У 1918 році відбувся перехід від старого Юліанського календаря до нового – Григоріанського. Цікавим є те, що традиції святкування Старого Нового року трішки більше, ніж 100 років.

До ХХ століття календар Російської імперії (до складу якої входили території України) на 13 діб відставав від Європи, яка давно перейшла на Григоріанський календар. Щоб скоротити цей розрив в 1918 році декретом Ради Народних Комісарів був здійснений перехід на Григоріанський календар – новий стиль, а 14 січня – день Святого Василя став Старим Новим роком.

Як вже відомо, дата Старого Нового року збігається з датою святого Василя. Здавна, у цей день було заведено прокидатись вдосвіта і засівати зерном будинки сусідів і знайомих. "Засівати" могли тільки хлопці й вважалось, якщо на Старий Новий рік до хати прийде багато засівальників, то рік у господарів буде дуже вдалим.

Хочеться відзначити наших юних посівальників: Звягінцева Владислава - 3 клас, Ковалько Володимира - 3 клас, Цимбала Матвія - 1 клас, Лущака Владтслава - 1 клас, Давидюка Владислава - 1 клас та юну щедрувальницю Вавринчук Анастасію - 3 клас.

wym-1610634169860

Кiлькiсть переглядiв: 61

Коментарi