ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ. ІСТОРІЯ ОДНІЄЇ ЖІНКИ...

2020-11-17

В РАМКАХ ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ УЧНІ 8 КЛАСУ ПРОСЛУХАЛИ ІСТОРІЮ ОДНІЄЇ ЖІНКИ... з історією володарки титулу "найпотворніша" жінка... з історією жінки з добрим серцем...

Вам, певно, неодноразово попадались прикольні мечики з обличчям цієї жінки. Ну де ж, така страшна, що жартам немає кінця. Так от... Її звали Мері Енн Беван. І вона добровільно прийняла на себе титул найпотворнішої жінки, щоб врятувати дітей від голодної смерті.

У дівоцтві у Мері Енн Беван було інше прізвище - Вебстер. Вона народилася в Лондоні в 1874 році. Дівчина рано почала працювати медичною сестрою в столичному госпіталі і працювала так досить довго, поки в 29 років не вийшла заміж за флориста по імені Томас Беван. Весілля зіграли в 1903 році. Біди ніщо не віщувало: як і всі її однолітки, Мері Енн була симпатичною дівчиною, мріяла про велику родину, кохання, звичайне жіноче щастя. Але вже в перші роки шлюбу почалися проблеми зі здоров'ям.

Спершу вона відмахувалася від тривожних симптомів, не до цього було. Та й лікарі не могли сказати нічого зрозумілого. Мері Енн крутилася, як білка в колесі, з домашніми турботами. Необхідно доглядати за дітьми, їх народилося четверо, дві дочки і два сина.

Але потім поступово стало зрозуміло, що хвороба серйозна і прийшла надовго. Жінка побачила, що її зовнішність змінюється, укрупнюються риси обличчя, збільшуються ніс, вуха, нижня щелепа. Подовжується череп, грубіють руки, а жіночі округлості в фігурі сходять нанівець. З квітучої молодої красуні Мері Енн перетворилася на чудовисько. Кажуть, чоловік любив її навіть такою і всіляко підтримував. На жаль, в 1914 році Томас Беван помер. Після 11 років шлюбу місіс Беван залишилася одна з дітьми і практично без засобів до існування. Тоді ж було зроблено остаточний діагноз - акромегалія, це ендокринне порушення, пов'язане із зайвим виробництвом гормону росту. Перші кілька років після смерті чоловіка в 1914 році Мері Енн Беван хапалася за будь-яку роботу, аби забезпечити свою сім'ю шматком хліба. Але потім жінка дізналася, що в Англії проводиться конкурс на звання «найпотворнішої жінки», такі розваги, на жаль, були цілком в дусі часу. В якості призу пропонували значну суму грошей, і Мері Енн зважилася. Перемогти виявилося неважко, серед інших кандидаток вона дійсно відрізнялася найяскравішими зовнішніми недосконалостями.Після перемоги Беван акули пера, не соромлячись і використовуючи весь свій словниковий запас, описували, наскільки вона потворна. Звичайно, читати подібне жінці було боляче, проте варто визнати, що журналісти їй допомогли: після конкурсу у Мері минуло ще кілька виступів, на яких вона добре заробила. Після перемоги місіс Беван зрозуміла, що для її сім'ї єдиний шанс на виживання - це визнати, що вона фрік, і заробляти на цьому гроші.

Спочатку були аналогічні конкурси «антикраси» в Британії, але вже в 1920 році Мері Енн надійшла пропозиція від власника парку розваг Dreamland на Коні-Айленді Сема Гампетца працювати в його цирку, де регулярно йшли неймовірно популярні в той час фрік-шоу. Гампетц був відомий як людина, який збирав незвичайних людей по всьому світу: він особисто спілкувався з інвалідами, викуповував особливих дітей у їхніх батьків, набирав дикунів з далеких країн. У ті роки подібні жорстокі та негуманні розваги користувалися великим попитом.

Покинувши Старий світ, жінка з сім'єю поїхала до США, де до кінця життя працювала в різних цирках і шоу. Крім того, її зображення тиражувалося на численних листівках з підписом «Найбільша потворна жінка в світі» - цей титул Мері Енн Беван прийняла на себе свідомо та носила його до кінця життя.

Чи була Мері Енн щаслива? На виступах їй часто доводилося одягати яскраві вбрання з блискітками, відкриті сукні, щоб ще більше підкреслити свою нежіночність та потворність. Хто знає, чого це коштувало колись привабливій жінці? Навряд чи терпіти щоденні глузування публіки було для неї щастям. Єдине, в чому вона достеменно була впевнена, що не залишила своїх дітей помирати з голоду. Збереглося сімейне фото: старший син в матросці, молодший - у строгому костюмі і дочки в скромних сукнях. Мати сімейства - у світлій, по вікторіанської моді, блузці. Видно, що Мері Енн - перш за все саме любляча мати, а не зірка сумнівного шоу.

Похоронити себе вона заповіла на батьківщині, в Лондоні. З життя пішла у віці 59 років Медики кажуть, що через хворобу такі пацієнти рано помирають, оскільки ростуть не тільки їхні кістки, але й внутрішні органи, починаючи тиснути одне на одного. Здавалося б, про історію Мері Енн всі вже забули. Але її зображення раптово спливло в медіапросторі в 2006 році. І знову вибухнув скандал. Фото британки на гумористичних листівках опублікувала всесвітньо відома фірма Нallmark. Обігравши тему популярного в той час телешоу про побачення наосліп, компанія придумала для листівок смішний слоган, натякаючи, що погоджуючись на такий вид знайомств, можна сильно здивуватися. Як то кажуть: очікування і реальність. Над тим, чий портрет надрукований на листівці, в Нallmark не замислювалися.

Так би і тривало далі, доки в справу не втрутився лікар з Голландії. Ендокринолог Ваутер де Хердер, будучи в Лондоні, побачив у продажі листівки й поспішив звернутися до виробника за поясненнями. Стривожений лікар став емоційно пояснювати, що сміятися над хворою людиною вкрай не етично. Керівництво Нallmark вибачилося та пообіцяло припинити продаж «образливих» листівок, але відкликати тираж, що залишився, все ж відмовилося. «Ми не знали, що ця жінка була хвора», - заявили представники компанії.

Не знають про те, що ця жінка хвора, і сьогоднішні творці інтернет-мемів. З тією лише різницею, що на відміну від видання листівок за це ніхто не відповість, жартівливі зображення в мережі поширюються анонімно і розходяться хвилею репосту. Хотілося б, щоб справжня історія Мері Енн Беван розійшлася так само широко. І над нею все ж перестали б сміятися, нехай і через майже 100 років з моменту трагічних подій в її житті.

Матеріал взяла у Оксана Кардаш Лис

/Files/images/IMG_20201117_121153.jpg

/Files/images/IMG_20201117_123859.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 91

Коментарi